A kereskedelmi rendszerek specialistája.

A kereskedelmi rendszerek specialistája.

Legújabb verzió

Belépés

A teljes tartalom csak belépés után érhető el.Regisztráljon saját fiókot, így hozzáférhet minden oldalhoz!

Keresés a webhelyen

Távsegítség

 

Kapcsolódó cikkek

Hiba
  • Hiba történt a hírcsatorna adatainak betöltésekor.
Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás PDF Nyomtatás E-mail

 

Hamarosan a cégek kötelesek számlázó szoftverükből kinyert adatokkal támogatni a hatósági ellenőrzéseket – amennyiben a NAV kéri. 2016. január 1-től csak olyan számlázó program használható, amely tartalmazza az Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkciót.

A nemzetgazdasági miniszter 2/2015. (II. 3.) NGM rendelete a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról a Magyar Közlöny 2015/10. számában jelent meg. Az ide vonatkozó bekezdés:

A számlázó programnak olyan önálló, de a programba beépített, „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető
a) a kezdő és záró dátum (év, hónap, nap) megadásával meghatározható időszakban kibocsátott, illetve
b) a kezdő és a záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlákra.

Az adatexport tartalma és funkciója

A jogszabály mellékletében meghatározott formátumú XML fájlt tehát a revizor egy tetszőleges időszakra vagy számlaszám tartományra kérheti. Az adatexport fájlban kizárólag a vevőszámlákról is leolvasható adatok találhatók, az tehát egyéb bizonylatokról, az árubeszerzésekről, raktárkészletről, partner- vagy terméktörzsről nem tartalmaz információt. Vagyis nem egy havi adatszolgáltatásról van szó, a számlázó rendszer nincs összekötve a NAV-val - ellentétben az online pénztárgépekkel.

A bevezetésre kerülő adatexport funkció fő célja, hogy a számítógéppel kiállított számlák ellenőrzése egyszerűbb és hatékonyabb legyen. NAV ellenőrzés során a számlák elsődleges vizsgálata megvalósítható anélkül, hogy az archivált  kinyomtatott számlákat be kellene vinni az adóhatósághoz. Hasonló adatexportot olykor eddig is kértek az ellenőrők, nem kevés munkát adva a nem szabványos és informatikailag sem egyértelmű adatkérésekkel. Ezen a helyzeten változtat a minden számlázó programban egységesen megjelenő Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás elnevezésű menüpont alól indítható funkció.

 

Kapcsolódó dokumentumok

A 2015. február 3-án megjelent és 2016. január 1-től hatályos NGM rendelet, valamint az adatszerkezet-leírást tartalmazó melléklet: 

Hatályos 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet

A 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 3. mellékletének XSD sémafájlja

Időrendben az időközben megjelent - egymásnak kissé ellentmondó - NAV rendelet-értelmezések:

NAV közlemény: Számlázó programok "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkciója (2015.10.07 NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya)

NAV közlemény: GYIK a számlázó program „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű új funkciójával összefüggésben (2015.11.11 dr. Bóta Csaba)

NAV tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről (2015.11.17 Száraz Tünde)

NAV közlemény: GYIK II. a számlázó program „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű új funkciójával összefüggésben (2015.12.22 Csikász Éva alezredes)

 Akkor most a tudomány mai állása szerint szét kell bontani a címeket vagy sem?

Szakértők véleményei a 24.hu cikkében

 

Szoftverfrissítés

Az aktuális Profit 7.0 verziót licencelő felhasználóink november folyamán díjmentesen megkapják az Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkcióval bővült verziót. Az új adatexport a Kimutatások menüpontban érhető, január 1-én aktiválódik.

A megszűnt szoftvertámogatású Profit 5.1 verziót licencelő felhasználóinknak igen kedvezményes áttérési lehetőséget kínálunk a 7.0 verzióra, egyösszegű szoftverfrissítéssel vagy szoftverbérlet lehetőségével.

 

 

NAV hírek

NAV-hírek
Ez a hírcsatorna összesítve tartalmazza valamennyi magyar nyelvű RSS-csatorna - kivéve a régiós csatornák - információját
NAV-hírek
  • 15KTBEV
     Környezetvédelmi termékdíj 2015. évi bevallása A verzióváltás a NAV szervezeti átalakítása, továbbá a nyomtatvány 170-es lapjának módosítása miatt vált szükségessé.
  • 18KTBEV
    Környezetvédelmi termékdíj és a gépjármű termékdíjátalány 2018. évi bevallása
  • 17KTBEV
    Környezetvédelmi termékdíj és a gépjármű termékdíjátalány 2017. évi bevallása

Módosított jogszabályok

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack